Een veel voorkomend huidprobleem is Maskne - Een vorm van acne die men krijgt door het dragen van mondkapjes. Hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen? Je leest het in ons nieuwste huidartikel!
We kunnen er helaas bijna niet meer omheen: Mondkapjes. In de winkel, het openbaar vervoer en zelfs buiten worden steeds vaker mondkapjes gedragen. Wanneer je een paar uur een mondkapje draagt kan de huid behoorlijk warm en geïrriteerd raken. Dit kan puistjes en een ruwe huid veroorzaken. Wanneer je een huid hebt die gevoelig is voor onzuiverheden en ontstekingen kan Maskne ontstaan. Dit is anders dan gewone acne. Maskne is een vorm van Acne Mechanica die wordt veroorzaakt door de combinatie van wrijving, warmte en vocht. Door het dragen van een mondmasker komt er bij het uitademen warme en vochtige lucht vrij in het mondkapje. Dit blijft hangen en gaat broeien. Het mondkapje en de elastieken kunnen voor behoorlijk wat wrijving zorgen die de huid ruw maken en zelfs (eczeem) plekken kunnen veroorzaken. Dit kan resulteren in een geïrriteerde huid, bultjes en pigmentvlekken.
Verergering van Acne
Vaak zien we dat de Propionibacterium acnes in grote getallen voorkomt op de huid bij een cliënt met acne. Dit is een bacterie die op de huid leeft en acne kan veroorzaken. Deze bacterie is dol op een zuurstofarme en warme/vochtige omgeving. Het mondkapje creëert dus een perfecte leefomgeving voor deze bacterie waardoor de acne kan verergeren. Indien jouw acne door een mondkapje verergert raden we je aan om producten met salicylzuur te gebruiken. Deze zuiveren de huid extra goed zoals de Clear skin collectie van Alpha-H, de Purity cellular lijn van Babor of het ReVeal serum van Synergie Skin.
Maskne behandelen
Omdat Maskne in geen enkel opzicht op de reguliere acne lijkt dien je er ook anders mee om te gaan. Bij maskne is er sprake van een vorm van contact dermatitis: een aandoening die het best bekeken/behandeld kan worden door een arts of dermatoloog. Hij of zij zal in de meeste gevallen een creme voorschijven op basis van een laag percentage corticosteroïden in combinatie met werkstoffen ter bescherming van de huidbarrière. Gebruik in het aangedane gebied (rondom de mond) in dat geval uitsluitend de door je arts voorgeschreven crème tot het probleem is opgelost, plus een zeer milde reiniger ( bijvoorbeeld de Dr. Babor Calming Cleanser, Alpha-H Balancing Cleanser, Synergie Skin BioCleanse of PCA Skin Creamy Cleanser) en een dagcreme met SPF ter bescherming van de huid tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van de huidirritatie/wondjes. Voor de rest van je gezicht en hals kan de gewone verzorgingsroutine in stand blijven.
Onze tips:
- Draag het mondkapje niet langer dan nodig is. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld 90% minder zuurstof inademt met een afsluitende mondkap. Di verstoort veel lichamelijke processen.
- Gebruik de Thoclor GF2 voor het desinfecteren en herstellen van de huid. Deze spray werkt met het huideigen HOCL. Een immuniteitsmolecuul dat zorgt voor reparatie van de huid en het remmen van ontstekingen.
- Bescherm en voedt je huid met voedende producten zoals het Destress serum, Vitamin E serum en de Hydraluxe cream.
- Draag zo min mogelijk make-up onder je mondkapje. Dit kan de huid verstoppen en irritatie geven.
- Zorg voor ademende mondkapjes van katoen en houdt ze schoon (Wassen op 60 graden) e vervang ze regelmatig.
Extra tip van Dr. Pimple Popper
De echte naam van Dr Pimple Popper is Sandra Lee. Ze is te zien bij tv zender TLC waar ze mensen afhelpt van allerhande soort pukkels, puisten en andere onderhuidse bulten. Deze dermatoloog deelde deze tip ter voorkoming van maskne op haar TikTok account: spray of dep een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker en wapper of föhn het daarna droog.Het ReVeal serum of de Alpha-H Clear skin tonic zijn hier ideaal voor. Doe dit niet bij medische mondkapjes, deze werken minder effectief als ze nat zijn geweest.
Vind jij onze huidartikelen waardevol? Dan zouden we het superleuk vinden als je deze deelt met je familie en vrienden! Via onderstaande knoppen kan je dit artikel delen:
Comments