top of page

Wanneer begint huidveroudering?

Foto van schrijver: MarisaMarisa

Als je nog jong bent denk je nog lang niet aan huidveroudering. Maar zodra je 21 bent beginnen je huid en lichaam te verouderen. Wat gebeurt er precies met je huid en hoe verloopt dit proces? In dit artikel vertellen we je meer over het verouderen van de huid, welke invloeden jouw levenskeuzes hebben en wat je kan doen om je huid op haar mooist te laten verouderen.

Wat veel mensen nog niet weten: Vanaf ongeveer 21 jaar begint de huidveroudering.

Terwijl het vernieuwingsproces van de bovenste huidlaag bij jongere mensen ongeveer elke 28 dagen plaatsvindt, gebeurt dit als je ouder wordt gemiddeld slechts om de 35-50 dagen. Biologische veroudering vermindert ook het vermogen van de cellen om te vernieuwen.


Effectieve huidproducten zijn een must om jouw huidconditie optimaal op peil te houden. Een goede huidverzorging start altijd met een diepte reiniging, vervolgens een serum met hoog geconcentreerde werkstoffen en als laatste stap een oog- en gezichtscrème. Een professionele huidbehandeling stopt de veroudering niet, maar vertraagd het huidverouderingsproces. Daarom is het zinvol om vanaf je 21e te starten met huidproducten die op jouw huid afgestemd zijn i.c.m. een bezoek aan de huidspecialist voor een huidadvies en/of huidbehandeling.


Functies van de huid

De huid heeft vele functies. Naast het sociale aspect is het een heel belangrijk orgaan dat vele beschermende functies heeft:

- Het fungeert als stootkussen om klappen op te vangen voor de inwendige organen.

- Het laat je warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen voelen.

- Het regelt de lichaamstemperatuur.

- Het zorgt voor ontgifting.

- Het voorkomt verlies van lichaamsvocht.

- Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

- Het slaat energie op in de vorm van de vetlaag.


Waarom veroudert de huid?

Net als jijzelf heeft de huid ook niet het eeuwige leven. Elke cel in je lichaam deelt zich om voort te leven. Echter blijft de leeftijd van de cellen gelijk omdat de cel zichzelf kopieert. Deze kopieën hebben dus dezelfde leeftijd als de moedercel. Dit is de reden waarom een huid nooit je hele leven jong kan blijven.


Hoe verloopt het verouderingsproces in de huid?

Vanaf je 21e begint je huid te verouderen. Je huid en lichaam zijn volgroeid op deze leeftijd en vanaf dat moment verouderen je lichaams- en huidcellen. Het verouderingsproces loopt als volgt:


21 tot 30 jaar

Vanaf deze leeftijd worden de fijne lijntjes zichtbaar. Dit wordt meestal zichtbaar rondom de ogen, neus en lippen. Hier en daar kunnen kleine pigment verstoringen optreden. Deze herken je aan donkere vlekjes op voornamelijk het gezicht en decolleté. Op de plekken waar de pigmentvlekken zijn ontstaan is de huid beschadigd geraakt door de UV-stralen van de zon. Daardoor produceren de cellen meer pigment op die plekken. Dit wordt veroorzaakt door overmatig zonnen en hormoonschommelingen. De huid kan haar vochtbalans sneller verliezen en de talgproductie begint af te nemen. Dit betekent dat de huid trekkeriger en droger aan kan voelen.


De stofwisseling in de huid wordt trager waardoor de celdeling stukje bij beetje langzamer gaat. Daarnaast gaat de kwaliteit van de huidcellen achteruit. Het afvoeren van afvalstoffen wordt langzamer waardoor wallen, donkere kringen en grovere poriën eerder optreden. Waar de celdeling van een jongere huid op 28 dagen zit kan die rond je 20ste tot 30ste al oplopen naar 35 tot 38 dagen. Ook kan de huid wat dof van kleur worden en de huid er futloos uit komen te zien. Dit komt omdat de hormoonhuishouding aan het veranderen is. Dit kan ook gebeuren tijdens je zwangerschap.


31 tot 40 jaar

De fijne lijntjes worden al iets dieper in de huid en de eerste kraaienpootjes rondom de ogen ontstaan. Ook de neus-lippenplooi wordt zichtbaar. Rond deze leeftijd kunnen de onderliggende pigmentvlekken zichtbaarder worden in de huid. De vocht- en vethuishouding neemt verder af waardoor fijne rimpels/lijntjes sneller in de huid ontstaan.


De elasticiteit van de huid neemt af en de huid wordt minder strak. Dit komt voornamelijk door de stofwisseling die afneemt. In deze leeftijdscategorie kan de celdeling vertragen naar 40 tot 43 dagen. Ook worden de kleine bloedvaatjes in de huid zwakker. Zuurstof arm bloed hoopt zich op in de verzwakte haarvaten wat lichte couperose (rode adertjes in het gezicht) kan veroorzaken in de huid. Dit proces wordt versterkt door alcohol en roken. Als de huid ouder wordt worden de poriën ook wat grover en beter zichtbaar. Dit komt door de afname van de elasticiteit in de huid.


41 tot 50 jaar

De Lach en frons rimpels blijven in de huid staan en worden zichtbaarder. Pigmentvlekken (Ook wel ouderdomsvlekken genoemd) worden steeds zichtbaarder in de huid. De bloedvaten in de huid verzwakken en verlammen. De vaatjes kunnen hun werk niet meer goed doen, ze zijn kapot. Couperose wordt sterker zichtbaar in de huid.


Door de afname van het vocht- en vetgehalte in de huid worden kringen en wallen bij de ogen sterker zichtbaar. De elasticiteit neemt af wat vooral zichtbaar wordt bij de hals, decolleté, kaaklijn, ogen en lippen. De celdeling kan rond deze leeftijd al oplopen naar 43 tot 45 dagen. Ook de celwand functioneert slechter waardoor de cellen belangrijke bouwstoffen sneller verliezen. Het is zeer belangrijk om vanaf deze leeftijd regelmatig een scrub/peeling en een voedend masker te gebruiken voor de huid. Je produceert daarnaast vanaf deze leeftijd minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen en daardoor treed het verouderingsproces sneller op.


51 tot 60 jaar

Elk probleem verslechterd met de jaren, zoals rimpels, huidverslapping, pigmentvlekken en couperose. De huid wordt een gradatie droger en lijdt daardoor sterker aan vochtverlies. De celdeling vanaf deze leeftijdscategorie zit nu rond de 45-50 dagen en de poriën worden grover en nog zichtbaarder. Door de afname van het vrouwelijk hormoon oestrogeen wordt dit ouderdoms-proces versnelt. Er kan overtollig haargroei ontstaan dankzij de overhand van het mannelijk hormoon androgeen.


60+

Het lichaam raakt na de overgang weer in balans met de hormoon huishouding. Dit verschilt uiteraard per persoon. De huid past zich aan en het verouderingsproces van de huid loopt langzaam door. Pigmentvlekken, couperose en rimpels worden iets zichtbaarder omdat de huid dunner wordt.


Oorzaken die het huidverouderingsproces versnellen

Er zijn verschillende oorzaken bekend die het verouderingsproces van de huid versnellen:

- Overmatig zonnen

- Roken

- Ongezonde voeding

- Alcohol nuttigen

- Agressieve cosmetica

- Ontstekingen


Tips om het verouderingsproces te vertragen

- Hydrateer je huid van binnenuit. Drink mineraalwater en kruidenthee om je lichaamsvocht op peil te houden.

- Laat je adviseren met een huidadvies op afstand om passende huidproducten te gebruiken. Hoe consequenter jij jouw huid verzorgt. Hoe stralender jouw huid blijft.

- Bescherm je huid met een zonnecrème met een hoge SPF (30+) als je langer dan 30 min. buiten bent op een zonnige dag en probeer overmatig zonnen te vermijden.



Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, wij beantwoorden ze graag!




23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Collageen

Comments


bottom of page